Hírek

Már a kanyarodás sem lehet probléma

Az Unió előírása szerint ez év július 11-től Európában is kötelezővé válik a nagy kategóriájú közúti teherjárművek (N2, N3, O3, O4) fényvisszavető kontúrjelölése. Sok baleset történik ugyanis amiatt, hogy a teherautók és kamionok oldalán nincs lámpa, így éjszaka, kanyarodásukkor nem észlelhetők pontosan.

A járművek körvonalainak láthatóvá tételére Magyarországon és Dániában várhatóan a türelmi idő 2012-ben jár le, onnantól kezdve már az üzemeltetők viselik a kontúrfólia felhelyezésének költségeit és a felelősséget az esetleges balesetekért.


A jogszabálynak olyan fényvisszavető kontúrfóliákkal lehet megfelelni, mint amilyen például az amerikai 3M cég által gyártott Diamond Grade típus. Ezek a fóliák nemcsak azért kellenek, mert a jogszabály előírja a használatukat - hívta fel a figyelmet Hrivnak Károly, a cég e termékeiért felelős szakembere. A fényvisszavető kontúrfólia alkalmazásával életek menthetők meg, és nem mellékesen a munkáltató saját flottájának épségét is védi. A fényvisszavető fólia jelentősen javítja a nehézgépjárművek észlelhetőségét, sötétben és rossz időjárási viszonyok között a teherautók akár kivilágítatlan állapotban is (pl. pihenőhelyek lehajtóin) 500-1000 méterről is észlelhetők, időt adva ezzel a forgalom többi résztvevőjének a megfelelő reagálásra.


Az 5,5 cm széles, 50 méteres tekercsekben forgalmazott szalagokat a különböző rendeltetésüknek megfelelően fehér, sárga és piros színekben gyártják, külön a merev falú (folyamatos fólia) és külön a ponyvás (szakaszolt fólia) járművekre. A csíkok anyaga, ragasztási technológiája mosás, ütés és oldószerálló, egyes fajtáira három, illetve hét év garanciát ad az amerikai gyártó.

2011-08-05 - forrás: raktaram.hu

vissza